Makine Öğrenmesi için Windows'ta Python ve Scikit-Learn Kurulumu

Pitonla Güreşen Atlet (Leighton 1877) kaynak
Python ( genelde paytın diye telafuz ediliyor),  makine öğrenmesi alanında kullanılan önemli programlama dillerinden biri. Bunun nedenleri arasında SciPyscikit-learn gibi bilimsel programlama ve makine öğrenmesi için kullanılan önemli kütüphanelere sahip olması, kolay öğrenilebilir ve yazılabilir olması, açık kaynak lisansından dolayı dünya çapında izlenebilir ve geliştirilebilir olması sayılabilir.
Burada ayrıntıya girmeden Windows'ta Python ve scikit-learn kurulumunun adımlarını paylaşacağım:

  1. Öncelikle Windows için bilgisayarınıza uygun güncel sürümü Python sayfasından indirmek gerekiyor. Doğrudan kurulum yapıldığında sistem yolunun otomatik olarak ayarlanmasını seçerseniz, sonradan elle yapmanıza gerek kalmayabilir. Yoksa Windows'ta kullanım esnekliği için, sistem ayarlarından Python'a özel çevre değişkeni (environment variable) eklemeniz gerekebilir. 
  2. Eğer bir bütünleşik geliştirme ortamı (IDE) ile kullanmak isterseniz Eclipse'te PyDev eklentisi, Eric, spyder , Pyzo,  PyCharm Community gibi IDE'ler denenebilir.
  3. "Python eklenti(module) kurulumu" dokümanında yazıldığına göre, pip denilen kurulum programı 3.4. sürümden itibaren Python'da içeriliyor. Bense 3.6 kurmama rağmen pip'i çalıştıramadım. Ancak bu dosyayı indirip Windows komut satırında python get-pip.py diyerek pip uygulamasını kurabildim. 
  4. pip kullanımı çok kolay. Komut satırından python pip install eklentiadi ile birçok eklenti yüklenebilir.
  5.  NumPy, SciPy, Scikit-Learn için gerekli olan komutlar şunlar: python pip install numpypython pip install scipy, python pip install scikit-learn veya  tüm bağlı olduğu kütüphanelerle birlikte tek bir komut olarak: python pip install scikit-learn[alldeps]
  6. Tüm bunlar zor geldiyse makine öğrenmesi için gerekli kütüphaneleri barındıran WinPython  veya Python(x,y) kurulumuna bakabilirsiniz. Evet, kolay seçenekleri sona bıraktım. 
Kaynaklar:
Scikit-Learn Web Sayfası, Erişim: Temmuz 2017
Python editörlerinin kapsamlı bir listesi için: PythonEditors - Python Wiki

Yorumlar